Depresija – samotestiranje

Depresija je poremećaj raspoloženja koji negativno utiče na kvalitet života.

Pored toga što postoje više načina tretiranja depresije, kao na primer lekovima, postoji više metoda prepoznavanja da li je neko ka putu da boluje od depresije. Ovde nastupa samotestiranje, koje može veoma pomoći da se otkriju rani simptomi depresije.
Samotestiranje je od velike pomoći, ali ne daje garancije da će se klijent izlečiti ili da će pomoći kao prevencija nastanka ovog poremećaja. Ono što samotestiranje nudi jeste nagoveštaj i dijagnozu da li je depresivno stanje kod pojedinca prolazna faza ili poremećaj u raspoloženju.

Na internetu možeš naći više vrsta ovakvih testova. Veoma su laki za rešavajne.
Samotestiranje je od velike pomoći, ali ne daje garancije da će se klijent izlečiti ili da će pomoći kao prevencija nastanka ovog poremećaja.

Sastoje se iz određenog broja pitanja na koja treba da se odgovori. Pitanja će biti bazirana na osnovu Vašeg mentalnog i emocionalnog profila. Pitanje može npr. da bude : ,,Umaram bez ikakvog razloga“ Odgovori na pitanja nisu ,,nametljiva“, ona samo daju nagoveštaj kroz šta prolazi pojedinac. Odgovori takođe mogu da otkriju skrivena osećanja koja su možda uzrok depresije. Odgovori na pitanja su ponuđeni i izgledaju otprilike ovako : ,,Kraći vremenski period“ , ,,Duži vremenski period“ i ,,Svo vreme“. Zatim samo zaokružite odgovor koji najbolje opisuje vaše mentalno stanje.

Veoma je bitno da se odgovori na sva pitanja. Na kraju se vrši analiza testa i konstatuje se da li pojedinac pati od depresije ili se samo radi o teškom periodu kroz koji prolazi. Kako god, treba znati da ovi testovi služe samo da se proveri da li pojedinac pati od depresije i nikako ne mogu zameniti procenu stručnjaka.

Ključna reč: depresija

  • Komentari
  • Trackbacks
  • O članku
Comments are closed.
objavljeno 16. avgusta 2012.
u Depresija
tagovi
O autoru admin

Aleksandar Jankovic
http://psihobata.com

Svi tekstovi ovog autora

2016 © psihoBata - Hipnoza, Depresija, Anksioznost