Maskirana i nasmešena depresija

Maskirana i nasmešena depresija

Maskirane depresija

Ako želimo da shvatimo depresiju, onda moramo da shvatimo I emocije. Jer,  depresija je tuga koja postaje patološka. Depresija je poremećaj emocija. Moguće je da je zajednička crta za sve, veoma različita emotivna stanja, to da ona predstavlja neku vrsta reakcije na signale koji se dovode u vezi sa kaznom, zlom, nepravdom…

Nasmesena depresija

maskirana depresija

 

 

 

 

 

 

Depresija se može  potisnuta na nesvesnom nivou. Nasmešena depresija kao prijatan oblik tek sa pažljivom opservacijom se  uočavaju depresivni elemanti, dok je maskirani oblik  depresije potpuno potisnut, tako da se izražava indirektno kroz hipohondrijski ili neki drugi simptom koji je ekvivalent depresivnosti: nesanica, hronični umor, anoreksija, “slučajno” samopovređivanje itd.

Nasmešena depresija je kada se potisnuta depresivnost kompenzuje prijatnim osećanjma radosti, sreće I veselja. Ove osobe pokušavaju da “misle pozitivno” I da se fokusiraju naizolovane pozitivne aspekte realnosti, odnosno da neprijatnost depresije “istisnu” prijatnim osećanjima. Rezultat ovog mehanizma odbrane je neadekvatna veselost, euforija , koju treba shvatiti kao energiju depresivnog osećanja transformisanu u prijatno stanje. Nekada je ova odbrana stabilna te osoba ne doživljava depresivno osećanje, a nekada je nestabilna tako da se naizmenično smenjuju euforična I depresivna raspoloženja. U strukturi ličnosti kod kojih se naizmenično smenjuju faze depresije sa fazama manije mogu se uočiti dva sistema ličnosti koja omogućavaju doživljavanje nihilističkog I grandioznog selfa. U tom kontekstu nasmešena  depresija se shvata kao manifestacija grandioznog selfa I psihotična odbrana od maskiranih i nasmesenih depresija.

 

  • Komentari
  • Trackbacks
  • O članku
Comments are closed.
objavljeno 30. decembra 2013.
u Depresija
tagovi , ,
O autoru admin

Aleksandar Jankovic
http://psihobata.com

Svi tekstovi ovog autora

2016 © psihoBata - Hipnoza, Depresija, Anksioznost