Anksiozni poremećaj izazvan nekim drugim medicinskim stanjem (F06.4)

Anksiozni poremećaj izazvan nekim drugim medicinskim stanjem (F06.4)

Anksiozni simptomi mogu da se razviju u okviru identifikovanih medicinskih sindroma. Endokrina stanja (hipertireoidizam, hipoglikemija…), kardiovaskularna stanja (aritmija, kongestivna srčana insuficijencija…), respiratorne bolesti (hronične opstruktivne plućne bolesti, pneumonija…), neurološka stanja (encefalitis, na primer) i metabolička stanja (nedostatak vitamina B12 ili nekih drugih) mogu da budu u vezi sa anksioznošću. Ukoliko su medicinska stanja prisutna i ukoliko je utvrđeno da su ona medicinski odnosno fiziološki uzorčnici anksioznih poremećaja, anksiozni poremećaj se mora dijagnostikovati kao anksiozni poremećaj izazvan drugim medicinskim stanjem, uz neophopdno navođenje imena medicinskog stanja koje je uzročnik.

Anksiozni poremećaj izazvan nekim drugim medicinskim stanjem

Dijagnostički kriterijumi za anksiozni poremećaj izazvan drugim medicinskim stanjima  293.84 (F06.4)

  1. Panični napadi ili anksioznost su dominanti u kliničkoj slici.
  2. Postoje istorijski dokazi, medicinski pregledi, labaratorijske analize da je poremećaj u direktnoj vezi sa patofiziološkim uzročnicima, ili da je uzrokovan od strane nekog drugog medicinskog stanja.
  3. Poremećaj nije bolje opisan kriterijumima za dijagnostiku nekog drugog mentalnog poremećaja.
  4. Poremećaj se ne javlja isključivo tokom delirijuma.
  5. Poremećaj izaziva klinički značajan stres ili poteškoće u socijalnom, profesionalnom ili u ostalim važnim oblastima funkcionisanja.

Kontaktirajte psihologa Aleksandra Jankovića

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments