Kako da pomognete bliskoj osobi da se oslobodi fobije?

Zakažite svoj termin

Razvite  10  stavova kako biste pomogli vašem partneru se oslobodi fobije.

1. Prihvatanje. Prihvatanje vašeg partnera/ku takav kakav jeste. Nemojte negirati poremećaj ili donositi negativne sudove o svom partneru zbog  njenih ili njegovih ograničenja.

2. Razumevanje. Svako ko ne poznaje fobiju  izgleda iracionalno. Odvojite vreme da se upoznate sa problemom tako što ćete čitati o tome ili razgovarati sa partnerovim terapeutom.

3. Iskrenost. Iskrenost podrazumeva da vam je zaista stalo i da želite da pomognete partneru da se oporavi. Kada ohrabrujete partnera ili ga hvalite za postignuća, vaš partner treba da oseti da to zaista mislite.

4. Saosećanje. Čak i ako nikada niste iskusili fobiju, saosećajte se sa patnjom kroz koju prolazi osoba sa fobijom. Izražavajte saosećanje rečima ili tonom glasa veoma je značajno.

5. Ohrabrivanje. Važno je da ohrabrujete osobu sa fobijom da istraje sa izlaganjem. Kada se fobičar oseća preopterećeno ili smatra da ne može da se nosi sa problemom, nastavite da podstičete“Ti to možeš!“

6. Strpljenje. Prihvatite da osoba sa fobijom nekad može da napreduje veoma sporo. Potrebno je da razvijete ukoliko ste se obavezali  da ćete ostati sa mu/joj da održi motivaciju za nastavak vežbe.

7. Odavanje priznanja. Odajte priznanje fobičaru za njegova postignuća, čak iako su mala. Ako mu/joj dosledno odajete priznanje za mala postignuća, pomoćić ćete mu/joj da održi motivaciju za nastavak vežbe.

8. Pouzdanost. Da biste ostvarili dobar odnos sa fobičarem, potrebno je da se držite dogovora. Pojavite se u dogovoreno vreme za vežbanje. Pitajte ga/je da li želi da idete sa njom ili da ćekate na dogovoreno mesto dok vežba, i onda budete tamo gde ste rekli da ćete biti. Pazite da ne dajete obećanja koja ne možete da ispunite.

9. Učestvovanje. Pored toga što pratite osobu sa fobijom dok vežba izlaganje, korisno je da aktivno učestvujete u njegovom/njenom tretmanu. Ako je moguće, prisustvujte barem jednoj individualnoj ili grupnoj seansi i sastanite se sa njegovim/njenim terapeutom. Ako ste prijatelj sastanite se sa članovima porodice.

10. Prepustite odgovornost fobičaru. Na kraju, osoba sa fobijom odgovorna je za sopstveni oporavak. Kada vežbate izlaganje, prepustite fobičaru da vodi, da odluči koliko je spreman da uradi i dopustite mu/joj da odredi kada će se seansa završiti. Vaš posao je da pružite podršku i ohrabrite partnera da uloži napor. Oslobađanje od fobije put je ka sticanju nezavisnosti. Postarajte se da ohrabrite njegovu nezavisnost, a ne trajnu zavisnost od vas.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.