Kako hipnoza funkcioniše?

Hipnoza je opusteno ali fokusirano stanje uma u kojem često hipnotisana osoba poprima, usvaja uloge u mašti.
Hipnoza, odnosno sam čin hipnotisanja uglavnom vrši hipnotizer. Osoba koja je hipnotisana postaje dovoljno opuštena, kooperativna i usvaja sugestije hipnpotizera.
Hipnoza se takodje može primenjivati i na samom sebi tkz. Auto-hipnoza.
Hipnoza se u velikoj meri oslanja na moć sugestije, koja može doći ili od strane hipnotizera ili u obliku autosugestije.

Za ulazak u stanje hipnoze, klijenti obično prodju kroz hipnotičku indukciju. Hipnotička indukcija je skup tehnika kojima indukujemo (stvaramo) hipnotičko stanje. Najpoznatija hipnotička indukcija je “Fiksacija pogleda na jednu tačku”. Pri ovoj tehnici od klijenta se zahteva da svu svoju pažnju usmeri samo na jednu tačku u svom vidnom polju. U tom trenutku klijent je veoma fokusirane pažnje, veoma miran i spreman da prati sledeće instrukcije. Jednom kada klijent “udje” u hipnotičko stanje on se nalazi u opuštenom stanju uma koji mu dozvoljava da bude otvoren za sugestije koje menjaju percepciju, menju osećanja, emocije, misli, ponašanja, reakcije.

Hipnotičkom indukcijom želimo da zaobidjemo deo uma koji se naziva “Kritički faktor svesnog uma”. Kritički faktor je “čuvar prelaza” kontroliše koje informacije mogu da udju na dublju obradu a koje informacije su nepoželjne. Zadatak hipnotizera je da hipnotičkim tehnikama zaobidje kritički faktor i unese sugestiju.

Dubina hipnoze do koje se može dostići zavisi od sklonosti pojedinca, ili od njegovog odziva prema hipnozi. Svako može biti hipnotisan, ipak dubina hipnoze i rezultati će se u velikoj meri razlikovati od osobe do osobe. Hipnoza se može naučiti kao i bilo koja druga veština. Hipnoza je veština kojom osoba može da nauči svoj um i telo da uđe u stanje transa.

Osećaj hipnoze može da varira od blagog opuštanja do intenzivnog stanja transa koji se mentalno i psihološki može opisati kao osećaj veoma duboke smirenosti. Što je dublji nivo hipnoze utoliko će rezultati biti veći, brži. Za hipnotičko iskustvo vlada mišljenje da je slično meditaciji  gde je najvažnije da se uspori disanje i otkucaji srca, omogućavajući umu i telu da u potpunosti budu u skladu sa sugestijama kako bi se postigla poboljšanja u onom kontekstu u kojem klijent  to želi.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments