fbpx

Mahoverov test ljudske figure

Zakažite svoj termin

Šta je Mahoverov test ljudske figure?

Mahoverov test ljudske figure je namenjen deci ali i odraslima. Cilj ovog testa je da se proceni kako testirani subjekti percipiraju ljude oko njih uključujući i njihovu porodicu, kao i interpersonalne i kognitivne sposobnosti. Pomoću ovog testa psiholog može imati bolji uvid u emotivno stanje testiranog, a neretko se dešava da ovaj test ukaže i na neke probleme koji su usidreni duboko u podsvest subjekta. Svaki detalj je važan i ima svoje značenje, samo ta značenja ne treba uzimati kao sveobuhvatna jer svaki testirani subjekat se razlikuje po strukturi ličnosti. Kratko rečeno, Mahoverov test ljudske figure može pružiti odgovore na mnoga pitanja na osnovu urađenog crteža.

Gde se primenjuje Mahoverov test ljudske figure?

Ovakvi testovi projekcije se koriste u mnogim ustanovama kao što su škole, privatne firme, korporacije itd. da bi se ustanovilo psihološko i mentalno stanje pojedinca, nivo inteligencije, da li pati od nekih psiholoških poremećaja, kakav je imao odnos sa porodicom u prošlosti. Takođe ovaj test nam omogućava da ustanovimo da li je neko bio fižički ili psihički zlostavljan, tako da ovaj test ima stvarno široku primenu.

Mnogi psiholozi koriste ovaj test kod dece kako bi dali predikciju intelekualnog razvoja deteta i kako bi se imao uvid u trenutni nivo emotivne inteligencije. Zbog načina na koji se radi Mahoverov test ljudske figure, našao je veliku primenu kod dece koja imaju poteškoća pri govoru. Ako vas zanima koje još testove imamo specijalno za decu pogledajte i ovaj tekst.

Prvi počeci ovakvog testiranja, tj. da se sposobnost crtanja dovodi u vezu sa stepenom razvoja ličnosti, nije poznat. Formalno, Mahoverov test ljudske figure ili test crtanja ljudske figure je nastao 1948. godine od strane psihologa Karen Machover. Ona je bila veoma zainteresovana za razvoj i primenu ovog testa zato što je na neverbalan način pružao dosta detaljnih informacija pa samim tim je bilo lakše da se dođe do zaključaka i analize testiranog subjekta. Dugogodišnjim testiranjem došla je do zaključka da su nivo detalja i zrelost ličnosti u određenoj korelaciji.

Test u proseku traje oko 15 minuta, mada vreme za koje test treba da se završi nije određeno.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

postavite pitanje ili ostavite komentar

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Srodne teme