fbpx

Generalizovana anksioznost!

Zakažite svoj termin

Uvod

Generlizovana anksioznost kratak osvrt:

  1. Nemiri, osećaj kao da smo na „ivici“;
  2. Lako umaranje;
  3. Teškoće u koncentraciji ili osećaj da nam je glava prazna;
  4. Iritabilnost, razdražljivost;
  5. Mišićna tenzija;
  6. Poremećaj sna.

Sve su to simptomi koji su veoma poznati osobama koje imaju generalizovanu anksioznost. Uzrok tim simptomima je često podsvesna negativna procena sopstvenih snaga i sveta koji nas okružuje. Zato je anksiozna osoba tada nerazumljiva svom svesnom Ja. Tome doprinosi  generalizovanost  konteksta u kome se oseća anksioznost, tako da subjekt nije u stanju da shvati značenje i uzrok anksioznosti. Ovo nedefinisano stanje postaje dodatni izvor anksioznosti jer neprotumačena, apstraktna anksioznost dovodi do generalizovane anksioznosti.

Anksioznost je sastavni deo mnogih poremećaja, od blagih do teških. Anksioznost je vrsta nefunkcionalne emocije sa izraženom kognitivnom (misaonom) komponentom. Što znači da naši misaoni i podsvesni procesi imaju veoma izražen uticaj  na naše tumačenje i organizovanje sveta koji nas okružuje. Anksioznost utiče na određena ponašanja tako što pokreće jednu vrstu ponašanja i ukida drugu vrstu ponašanja, što znači da ima motivacionu komponentu i zato možemo da kažemo da je reč o anksioznom stavu.

Ako nekog karakteriše anksiozan stav, to znači da je taj neko preokupiran različitim i preteranim brigama oko stvari, pojava i ljudi na način koji je nefunkcionalan i ograničava njegove akcije, a na emotivnom planu se doživljava kao ograničavajući i bolan.

Neourotične osobe sa izraženim anksioznim simptomima  često veliku količinu svoje psihičke energije troše na racionalizaciju tj. gledaju nebitne probleme logički i objektivno, tako da im premalo energije ostaje za nošenje sa realnim važnim životnim problemima.

Osobe koje imaju  generlizovani anksiozni poremećaj  često se ponašaju na paradoksalan način. Brinu zbog stvari koje ostatku sveta ne predstavljaju značajn problem, zapostavljajući bitne stvari. Međutim kako se aksioznost hrani aksioznošću i generiše novu anksioznost, neretko osobe sklone ovom poremećaju počinju da brinu oko svega i svačega i večito osećaju nemir, grč, napetost i kao da nikada nisu u stanju da se opuste.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

postavite pitanje ili ostavite komentar

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Srodne teme

Test za anksioznost

Test za anksioznost

TESTU MOŽETE PRISTUPITI OVDE, PRE IZRADE TESTA POŽELJNO JE DA PROČITATE TEKST DO KRAJA. Uvod Hipnoza je stanje svesti u koje ulazimo više puta dnevno. Naučna istraživanja pokazuju da na svakih 40 min. sponatno ulazimo u hipnotičko stanje barem na 5 min. To stanje...