fbpx

Da li nasleđujete tipove ličnosti od Vaših roditelja ili ih Vi formirate tokom odrastanja? Odgovor je i jedno i drugo. Na formiranje strukture ličnosti uticaj imaju geni u okolina. Prema istraživanjima postoje 5 osnovnih tipova ličnosti: otvoreni, savesni, ekstrovertni, prilagodljivi i neurotični. Kod većine formirana ličnost se sastoji iz svih ovih tipova, ali je jedan tip uvek dominantan. Psihologija ličnosti je jedna od najzanimljivih grana psihologije koju psiholozi vole da iztražuju. Psiholozi mogu da pomoću testova ustanove, daju dijagnozu i da po potrebi tretiraju određene poremećaje ličnosti.

Poremećaj ličnosti može jako negativno uticati na svakodnevni život osobe jer diretno utiče na tok njegovih misli, na njegovo ponašanje kao i na stepen interakcije u međuljudskim odnosima.

Vaš sklop ličnosti je jedinstven i predstavlja ono što zaista Vi jeste. Vaš „personality” je odgovoran za Vaša interesovanja, kakav je Vaš karakter, kakve imate manire i uopšte kakav je Vaš način ponašanja u svakodnevnim situacijama. Sve ovo zajedno direktno utiče na to kakav je vaš odnos sa prijateljima, izbor partnera, izbor posla kojim se bavite.

Test „BIG 5” predstavlja osnovnih 5 tipova ličnosti:

1. Otvoreni za nova iskustva

Ovaj tip ličnosti je znatiželjan i radoznao. Izažena je znatiželja za druge ljude i okolinu, i „otvoreni” su za nova znanja i iskustva.

2. Savesni

Tip ličnosti kod kojih je izražena osobina brižnosti, dosta pažnje obraćaju na detalje. Planiraju unapred

3. Ekstrovertni

Ekstrovertni tipovi su energični i oni tu energiju crpe učestvovanjem u društvenim aktvinostima.

4. Prilagodljivi

Tip ličnosti koji će prihvatiti skoro sve samo da stvari teku glatko. Izbegavaju svađu. Spremni su da pomognu drugom u nevolji. Pošteni su i pažljivi.

5. Neurotični

Neurotični tipovi imaju tendenciju da su često uznemireni mislima koje vrte u svojim glavama. Često se osećaju ranjivo i nesigurno. Obična situacija može za njih predstavljati stres. Imaju često nagle promene raspoloženja.

Ovaj model je počeo da se razvija ’90-tih i koriste ga psiholozi, razni istraživači. Ova tema je takođe interesantna političarima i ljudima koji su na vodećim pozicijama. Primenu je našao i u raznim biznis sferama od strane profesionalaca. Najveću primenu ima naravno kod psihologa i koristi se da bi se eventualno identifikovao neki poremećaj ličnosti kod testiranog subjekta.

Pre svega cilj ovog testa je da bolje upoznate sebe. Imajte na umu da jedan test ne može da definiše osobu i ne može Vas u potpunosti opisati iako će mnoge stvari iz ovog testa biti merodavne. Cilj je da osvestite dobre i loše strane Vaše ličnosti i promenite kod sebe ono što želite. Postoje mnogi online testovi koji nisu detaljni i daju samo površne informacije na kraju testa. Takvi testovi nisu od neke validnosti. Samo obučeni i kvalifikovani profesionalci mogu da rade procenu testa i da daju dijagnozu.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

postavite pitanje ili ostavite komentar

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Srodne teme