Plucikov test

Zakažite testiranje

Plucik

Robert Plutchik (21. Oktobar 1927. – 29. April 2006.g.), psiholog rođen u Americi,napisao brojne knjige na temu emocija. Dugi niz godina je izučavao ovu temu. Došao je do zaključka da postoji 8 primarnih emocija: bes, strah, tuga, gađenje (odbojnost), iznenađenje, iščekivanje, poverenje, radost. Kako bi lakše shvatili kompleksni sistem emocija i sve njegove komponente Plucik je osmislio vizuelni model tzv. “točak emocija” ili The wheel of emotions. Točak emocija se sastoji iz 3 osnovna elementa: boje, nivoi i međusobne veze. Svaka emocija ima svoju boju, sa intenzitetom emocija menja se i intenzitet boja. Točak emocija ima više slojeva i dimenzija, kako se krećemo ka sredini točka intenzitet emocija i boja raste, a opada prema obodu tj. kraju točka.

Ljudski razvoj prolazi kroz nekoliko faza samosvesti. Ono što je poražavajuće je da veliki broj ljudi ostane na nivou desetogodišnjaka kada je nivo razvoja samosvesti i emocionalne inteligencije u pitanju. Dobrim delom za to je zaslužan obrazovni sistem i generalno način života koji se nameće kad se osamostalimo tj. nedostatak vremena da upoznamo sebe. Problemi se javljaju kada prilikom suočavanja sa negativnim ili pozitivnim emocijama osobe ne umeju to da verbalizuju. Prvi korak rešavanju ovog problema je da takve osobe prouče svoje emocije, da shvate koji to događaju i okidači aktiviraju određene emocije. Kada ovladaju tom veštinom manje burno će reagovati na neke iznenadne situacije i imaće veću kontrolu nad sobom.

Emocije imaju veliki uticaj na naše zdravlje, motivaciju, na donošenje odluka, tako da je veoma važno razumeti emocije i upravljati njima koliko je to u našoj mogućnosti. Postoje tehnike kojima se ovo postiže, tehnike koje nude rešenje a ne fiksaciju na probleme koji uzrokuju negativna i intenzivna osećanja.

Oni koji su radoznali šta njihove emocije govore o njima mogu da urade test emocionalne inteligencije. Sve što Vas zanima u vezi sa procedurom izrade testova pitajte nas dole u komentarima ili nam pošaljite poruku.

Ako vas zanima tekst na temu emocija možete pročitati ovde.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.