Hipnoza i muzika

Zakažite svoj termin

Hipnoza je stanje svesti u kojem je subjekat daleko podložniji sugestijama nego kada je u svesnom odnosno budnom stanju. Sugestibilnost sigurno reaguje odnosno odaziva se na neke spoljašnje uticaje.   Muzika je neka vrsta misterije. Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju na koji način i zašto muzika utiče na naše emocije, ali ni jedna nije zadovoljavajuća.  Možda ne znamo tačno kako muzilka funkcioniše, ali ne postoji sumnja da muzika može imati veliki uticaj na naše raspoloženje i osećanja pa čak i na percepciju.

Ako prihvatimo da je hipnoza esencija pojačanog prihvatanja sugestija onda nije teško prihvatiti i činjenicu da muzika može da podstakne hipnozu.

Svi znamo to da muzika može promeniti naše raspoloženje. Znamo da muzika izražava emocije i može da iste te emocije izazove u nama. Vesela ili tužna pesma neće zasigurno izazvati takve emocije u nama, mi donelke možemo to da kontrolišemo, ali nekad se jednostavno prepustimo ritmu pesme. Za mnoge ljude izražavanje osećanja je glavna funkcija muzike.

Muzika takođe funkcioniše po principu asocijacija, zbog čega je nezamenljiva u svetu reklamiranja i promocija. Melodija neke reklame pomaže da se proizvod bolje zapazi i da duže ostane u pamćenju. Najbolji primer je da deo neke veoma vesele pesme može da Vas podseti na neki nesrećni slučaj i izazove tužna osećanja, na taj način funkcioniše princip asocijacija.

Bio sam tinejdžer kada sam jednog popodneva ležao u krevetu i slušao radio na nekom jeftinom tranzistoru. U jednom trenutku pustili su pesmu koja mi se istog trenutka svidela. Osećaj koji me je tog trenutka obuzeo je teško objašnjiv. To nije bio nalet euforije. Reč ,,nalet” je previše nasilan. Taj prijatan osećaj je počeo prvo da se stvara u grudima, a onda je počeo da se širi po mom telu i umu. Sve što sam tog trenuka čuo, video i osetio bilo je ispunjeno oduševljenjem.

Taj osećaj me je držao ceo dan. Prizor noćnog neba, zvuk saobraćaja, boje odeće na ljudima, sve me je to ispunjavalo radošću. Sledećeg dana taj osećaj je nestao i ništa tako slično nisam osetio više.   Ne znam šta se tog dana desilo, kako je muzika mogla da izazove tako jake emocije u meni i da pri tom tako dugo ostanu jake. Od tada sve više i više me zanima uticaj muzike na svest i emocije, ali mozda to i treba da ostane misterija.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.