Kako ojačati samopouzdanje?

Zakažite svoj termin

Kako ojačati samopouzdanje u 14 koraka!

Prihvati sebe
Zapamti – nitko nije savršen. Važno je prihvatiti sebe uprkos tim nesavršenostima. Svatko ima svoju vrednost i prava samim time što jeste.

Obrati pažnju na svoje snage i uvažavaj ih.

Nesamopouzdani su puno više orijentirani na svoje neuspehe i mane, nego na snage i uspehe. Napiši listu 10 pozitivnih osobina, snaga ili uspeha i pročitaj je svaki dan (ili bar kad „padneš u krizu“). Na kraju dana obrati pažnju na uspešne i dobre situacije i stvari koje su ti se dogodile u danu. Otkrij kako si ti tome doprinio („prijatelj mi je pomogao – a ja sam doprinio da izgradim to prijateljstvo!“). Budi ponosan na svoja postignuća. Nabroji sebi na što si ponosan. Koje su tvoje jake strane? (Ako ti je to problem – pomisli kako bi te opisao dragi prijatelj, ili član obitelji koji te voli.)

 

Realnije sagledaj svoje slabosti i pogreške.

Uči iz njih. Vidi što možeš napraviti i koje veštine trebaš razviti, te radi na njima. Svatko ima svoje slabije razvijene tačke, to nije znak da smo loši. Jednostavno – imamo dijelove na kojima možemo poraditi i uz uloženi trud unapredeti te stvari kod sebe.

Doživljaj uspeha motivise nas i diže samopouzdanje.

Prepoznaj postignuti uspeh! Možda si tako strog prema sebi da i kad uspeš to ne pripisuješ sebi nego spletu sretnih okolnosti i drugima. Priznaj sebi zasluge. Postavi realne kriterijume uspeha (jer ako su ti previsoki kriteriji malo toga ćeš doživeti kao uspeh). Priseti se uspeha na koje si ponosan.
Promeni fokus!

Umesto brige „hoću li doživeti neuspeh“ i pokušaja izbegavanja greški – radi se usmeri se na postizanje ciljeva i razvijanje za to potrebnih veština i znanja.  Pohvali se za uloženi trud i napor, a ne samo za postignuti rezultat.
Istraj u nošenju s preprekama.

Prepreke i (privremeni) neuspeh su deo puta prema uspehu. Nisu greške test tvoje vlastite vrednosti. Ako trenutno i ne ide – ne znači kako nikad nećeš rešiti te probleme. Ne gubi nadu. Prouči situaciju i vidi što možeš napraviti drugačije. Prepreke nas mogu ojačati i „natjerati“ da izvučemo dodatne snage, razvijemo nove veštine, potražimo podršku i savet.

 

Prestani se upoređivati s drugima.

Takmici  se samo sa sobom – koliko si danas napredovao u odnosu na juče ili pre mesec ili godinu dana. Pohvali sebe za napredak i postavljaj nove ciljeve.
Brini za sebe. Osluškuj svoje potrebe i osećaje. Ako si tužan – potraži utehu. Ako ti je potrebna podršku – zatraži je. Ako si ljut jer ti se ne sviđa način kako se neko ponaša prema tebi – imaš pravo to pokazati. Ako želiš vreme za sebe ili ti nešto ne odgovara – u redu je, imaš pravo to tražiti za sebe. Otkri koje te situacije brinu, zašto i deluj da promeniš ono što ti se ne sviđa.
Prestani brinuti što drugi misle o tebi!

Prirodno je da  želimo da se  svidjamo drugima i ostaviti dobar utisak. Ipak  preterano o tome brinuti znači biti osetljivi na neke usputne komentare i razočarenja. Dok ti brineš što druga osoba misli o tebi – ona verovatno brine što ti misliš o njoj. Stoga – reci sebi „Ok, volio bih se svidjeti drugima, no nije moguće svidjeti se svima. U redu je ako i ne misle svi kako sam apsolutno cool. Imam važne osobe (prijatelje, rodjake…) koji me cene. Najvažnije je da sam znam da sam ok.“
Preispitaj svoje kriterijume uspeha

Koliko dobar i uspešan moram biti da bih to cenio i bio ponosan na sebe? Moraš li biti najbolji da bi to bilo dovoljno dobro? Meriš li po istim strogim kriterijima i druge?  Umanjuješ li svoje uspehe.
Postavi realističnija očekivanja – često se misli o idealnom ja i „kakav bi trebao biti“. Taj  je lik uglavnom „prenaglasen“ i veroatno ti se čini nedostižan i u odnosu na njega se sam sebi činiš preobičan. Znaj da dok ne prihvatimo sebe ne možemo  biti usmereni prema svojim ciljevima. Uz to, neka to bude realistična slika. Od toga savršenstva – zamisli znaš li nekog tko udovoljava tim kriterijima? Možda si prestrog prema sebi?
Razvij veštine potrebne za uspeh.

Danas znamo da su za uspeh u životu važno znati i zauzeti se za sebe, jasno komunicirati, rešavati probleme, nositi se sa stresom… Poradi na njihovu razvoju.
Ohrabri se 

Umesto „Kako sam glup, jadn, isp0 sam smešan“ reci sebi „Ok, nisam sretan kako je prošao. Moram isplanirati kako to ispraviti. Mogu ja to, nije tako strašno. Bit će teško, no rešavao sam teške situacije i pre. Mogu potražiti pomoć, mogu (nabroji sebi šta sve možeš)“ Pomisli što bi savetovao dragom prijatelju u sličnoj situaciji? Kako bi ga ohrabrio i podržao? Budi tako dobar i prema sebi – umesto da samokritikujes i „spuštaš“.

 

Ne vrti stalno film sa starim neuspesima i situacijama kad si se „izblamirao“.
Seti se kako su nekoj  situaciji bio izvor smeha, pogledaj tu situaciju sa vremenske distance. Zapitaj se „Hoće li za deset godina ova situacija biti tako jako važna?“ Čemu čekati 10 godina – promeni pogled na nju danas, radije se orjentisi na sadašnje trenutke i buduće korake.

Sada je tvoje samopouzdanje ojacano!

Ako se i dalje osecas nesigurno i sumnjas u sebe, potrazi pomoc da razvijes samopouzdanje.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
1 Comment
Najnoviji komentari
Najstariji komentari Komentari sa najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
Marko
11 godina pre

ovo je upravo ono sto se meni dogadja, dok sam kuci i lezim ja tacno znam, imam zelju da to uradim, volju, ali kada dodje ta situacija u stvarnosti jednostavno se blokiram i to je to.
imam problem kada treba da pridjem nekoj devojci, u meni se stvori tako neko osecanje koje ne mogu nikako da opisem, kao da me je stah, ne znam sta da radim, a kada sam kuci kada leskarim ja sve znam kako treba prici sta reci , i to mi nije nikakav problem, ali stvarnost je nest sasvim drugo

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.