Napad panike (kako razmišlja osoba sa napadom panike)

Zakažite svoj termin

Panični napad kao specifična forma anksioznih poremećaja u principu je  anksioznost koju osoba sama stvara i to ponavljanje ide do te mere da osoba koja pati od paničnih napada oseća da je zarobljena u začaranom krugu i često je sasvim nemoćna da shvati šta se tu ustvari dešava i kako da sa tim izađe na kraj.

Jednom kada ste već osetili  anksioznost bez nekog vidljivog razloga, onda je moguće da izgradite ankziozni stav  prema potencijalnim budućim anksioznim epizodama. U tom slučaju, mislili biste nešto poput: „ Bilo bi baš grozno da budem anksiozn.“ A misliti na ovaj način vodi u anksioznost (setimo se izreke: Strah se strahom hrani)!

Zatim na sledećem nivou , vi opažate nastojaću anksioznost i misli: „ Ovo je baš gadno, sada postajem anksiozan“. Ovako mišljenje vodi do povećane anksioznosti koja je okidač za sledeću misao:“O ne, sada već gubim kontrolu, šta ako se onesvestim, ili uspaničim, ili dobijem srčani udar, ili počnem da se ponašam potpuno ludo? “ To bi bilo užasno.

Anksioznost je na ovaj način ponovo uvećana, što vodi do još drastičnijih anksioznih misli, i tako u krug. Bitno je obratiti panžnju na činjenicu da se ovaj obrazac odvija veoma brzo. Toliko brzo da osoba bude svesna narastajućeg  osećaja panike.

Korisne činjenice za one koji su doživeli napad panike.

Bez prisustva anksioznog stava koji glasi da je anksioznost, i sve njene posledice, grozna i nepodnošljiva, panika se ne bi pojavila čak i ako bi osoba ubrzano disala i unela u organizam previše kiseonika!

Dakle anksiozni stav , odnosno mišljenje jeste ono što valja prepoznati i promeniti kako bi se sprečili panični napadi. Međutim, veoma mali broj ljudi je upućen u ove činjenice. Zato se mnogi i dalje sklanjaju od situacija povodom kojih se mogu osetiti anksiozno, neki piju ili uzimaju lekove kako bi umanjili anksioznost, što na kratke staze može da pomogne, ali ne leči uzrok anksioznosti i paničnih napada. Medikamentima se ne postižu željeni rezultati jer nije nastala promena u stavovima, ponašanjima, reakcijama. Prava promena se postiže psihoterapijom a hipnoterapija nudi veoma koristan i efikasan pristup tako da ubrzo imate osecaj kao da je napad panike daleko iza Vas.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
1 Comment
Najnoviji komentari
Najstariji komentari Komentari sa najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
DRAGANA
DRAGANA
11 godina pre

VOLELA BIH DA OVAJ SVOJ PROBLEM NAPADA PANIKE,A SAMIM TIM I NJEGOVE POSLEDICE,UKOCEN VRAT I BLAGI NISTAGMUS UBLAZIM OVIM HIPNOTERAPIJAMA MADA SE MALO BOJIM..

Imate pitanja a niste imali koga da pitate…?