fbpx

Fobije od bolesti se razlikuje od hipohondrije!

Fobije od bolesti. Ova fobija podrazumeva strah od zadobijanja i/ili konačna podležnost određenoj bolesti, kao što je srčani udar ili rak. Sa fobijom od bolesti, osobe su sklone da traže konstantno uverenje od lekara da su zdravi i izbegavaju situacije koje podsećaju na bolest koja užasava.

Fobija od bolesti se razlikuje od hipohondrije po tome što su osobe sa fobijom od bolesti usredsređene na jednu bolest dok osobe sa simptomima hipohondrije su sklone da umisle da boluju od većeg broja različitih vrsta bolesti. Dr Viljem Sedler autor knjige “Psihologija straha” ističe kako strah od neke bolesti u određenim slučajevima stvarno izaziva fizičke simptome oboljenja. Ovo tvrdnju potkrepio je iznoseći slučaj jedne žene koja je umrla od raka koji nikada nije imala. Ona je zamislila da je ta bolest napala njen organizam pa je tako i umrla, iako nisu postojale nikakve indikacije koje su potvrđivale postojanje bolesti.

Koliko fobije zaista utiču na zdravstveno stanje čoveka?

Fobije od bolesti, smrti, opterećuje snage svakog pojedinca i ostavlja duboke tragove u njegovoj celokupnoj zdravstvenoj situaciji. Fobije sputavaju sve čovekove umne i fizičke snage. Takav čovek ostaje bez ideja, oseća tremu koja može toliko da ga obuzme da je u stanju da zaboravi i svoje ime. Strah može da bude tako snažno izražen da može da se pretvori u doslovni telesni simptom, kao što je na primer jaka glavobolja, jak bol u trbušnoj duplji, povremeno slepilo ili paralizovanost ruku. Fobije od bolesti je neprijatna ali se veoma uspešno tretira uz hipnoterapiju. U većini slučajeva strahovi i fobije reaguju veoma dobro na hipnoterapiju zajedno sa drugim novijim psihoterapijskim metodama koje koristim za fobije.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

postavite pitanje ili ostavite komentar

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Srodne teme