fbpx

Definicija fobije je ,,ekstreman, abnormalan strah“.

Kako dolazi do te preterane reakcije na situaciju? Ponekad su razlozi poznati, ali uglavnom nema svesnog poimanja uzroka. Lečenje se može usmeriti ka iznalaženju odgovora na pitanje ,,zašto“, ili se možemo boriti sa situacijom kakva trenutno jeste.

Činjenica da se fobija ne kontroliše mogla bi da se protumači kao ponašanje ličnosti koja se nalazi ,,pod kontrolom“ podsvesti. Moguće je postojanje aspekta zaštite ili kazne u ovom ponašanju, tako da je tretman izbora često upravo hipnoza, kako bi se omogućilo obnavljanje kontrole od strane svesnog uma.

Gotovo svaki aspekt života može da postane strašan, a ljudi koji imaju jedan izrazit strah često ih imaju još mnogo, ali ne tako očiglednih. Hipnoza se na razne načine može upotrebiti u svrhu umanjivanja fobije. Kod samohipnoze, zamišljanje da objekat ili situaciju koji u nama izazivaju strah posmatramo sa sigurne udaljenosti i pri tome se osećamo sasvim prijatno, predstavlja dobar početak lečenja. Imati kontrolu i dopuštati situaciji ili objektu da se ,,približavaju“ brzinom koja ne narušava naše osećanje lagodnosti pomaže u ,,desenzitivaciji“ fobije.

Kada Vam se u transu objekat ili situacija skroz ,,približe“, a Vi se i dalje osećate prijatno, vreme je da pređete na realne životne situacije.

Specifične fobije

Specifične fobije

Specifične fobije predstavljaju intezivni strah i izbegavnje jedne određene vrste objekta ili situacija. Strah i izbegavanje dovoljno su snažni da ometaju svakodnevnu rutinu, posao ili odnose, i da uzrokuju značajnu duševnu patnju. Najčešće specifične fobije: Fobija...

read more
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
REVISK

REVISK

REVISK Revidirana skala za merenje inteligencije dece po principima Vekslera je test koji se odavno koristi u svetu za procenu inteligencije polaznika u školu. Predstavlja veoma važnu komponentu kod procene psihičkih i intelektualnih sposobnosti učenika. Ukazuje na...

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.