fbpx

Maskirana i nasmešena depresija

Zakažite svoj termin

Uvod

Maskirana depresija

Ako želimo da shvatimo depresiju, onda moramo da shvatimo I emocije. Jer,  depresija je tuga koja postaje patološka. Depresija je poremećaj emocija. Moguće je da je zajednička crta za sve, veoma različita emotivna stanja, to da ona predstavlja neku vrsta reakcije na signale koji se dovode u vezi sa kaznom, zlom, nepravdom…

 

Nasmešena depresija

Depresija se može  potisnuta na nesvesnom nivou. Nasmešena depresija kao prijatan oblik tek sa pažljivom opservacijom se  uočavaju depresivni elemanti, dok je maskirani oblik  depresije potpuno potisnut, tako da se izražava indirektno kroz hipohondrijski ili neki drugi simptom koji je ekvivalent depresivnosti: nesanica, hronični umor, anoreksija, “slučajno” samopovređivanje itd.

Nasmešena depresija je kada se potisnuta depresivnost kompenzuje prijatnim osećanjma radosti, sreće I veselja. Ove osobe pokušavaju da “misle pozitivno” I da se fokusiraju naizolovane pozitivne aspekte realnosti, odnosno da neprijatnost depresije “istisnu” prijatnim osećanjima. Rezultat ovog mehanizma odbrane je neadekvatna veselost, euforija , koju treba shvatiti kao energiju depresivnog osećanja transformisanu u prijatno stanje. Nekada je ova odbrana stabilna te osoba ne doživljava depresivno osećanje, a nekada je nestabilna tako da se naizmenično smenjuju euforična I depresivna raspoloženja.

U strukturi ličnosti kod kojih se naizmenično smenjuju faze depresije sa fazama manije mogu se uočiti dva sistema ličnosti koja omogućavaju doživljavanje nihilističkog I grandioznog selfa. U tom kontekstu nasmešena  depresija se shvata kao manifestacija grandioznog selfa I psihotična odbrana od maskiranih i nasmesenih depresija.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
REVISK

REVISK

REVISK Revidirana skala za merenje inteligencije dece po principima Vekslera je test koji se odavno koristi u svetu za procenu inteligencije polaznika u školu. Predstavlja veoma važnu komponentu kod procene psihičkih i intelektualnih sposobnosti učenika. Ukazuje na...

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.