fbpx

Da li hipnoza potpomaže gubitak telesne težine?

Zakažite svoj termin

Decenijama se vodila debata o tome da li hipnoza uopšte postoji, a još veća debata o tome da li zaista funkcioniše na poljima za koja se priča. Prema Američkom društvu za kliničku hipnozu, hipnoza je stanje uma u kojem je osoba pod većim uticajem sugestija, pažnja je usredsređena samo na nekoliko stvari i osoba je manje svesna okoline. Klinički eksperimenti su opovrgnuli tvrdnje skeptika da je hipnoza skoro kao drugi naziv za placebo efekat. Placebo efekat neka vrsta trika koja prevari um da misli nešto drugo što se trenutno ne dešava.

Kroz istoriju hipnoza se koristila da izazove željene promene u telu koje drugačije ne bi mogle da se izazovu u stanju svesnog uma.

Drugim rečima hipnoza koristi snagu uma i pritom postiže značajne rezultate. Naravno ne postoji 100% zasiguran uspeh u svim poljima delovanja. Istraživanja su pokazala da hipnoza ima različit procenat uspešnosti. U svakom slučaju hipnoza se primenjuje za smanjenje bolova, gubitak težine, za neke kožne bolesti, za kontrolisanje nekih navika, kao što je npr. pušenje, zatim koristi se kao alat za poboljšanje performansi u sportu i za relaksaciju.

Još 1985. god. se počelo izučavati veza između hipnoze i kontrole težine. U jednom eksperimentu jedan 67-godišnjak se podvrgnuo terapiji koja je trajala 9 nedelja, u ovom eksperimentu je učestvovala još jedna grupa. Posle 9 nedelja obe grupe su pokazale odlične rezultate u smanjenju kilaže. U početku mislilo se da hipnoza nije nista uticala ili da je uticaj bio zanemarljiv na gubitak kilaže. Kasnije ona grupa koja je nastavila sa hipnozom da gubi kilažu pokazali su mnogo bolje rezultate od druge grupe koja je prestala da koristi hipnozu. 1996. god. se radio sličan eksperiment samo sa mnogo većom pažnjom.

Ovaj eksperiment je pokazao da grupa koja je koristila hipnozu za određeno vreme prosečan gubitak težine je iznosio 5.37 kg, a druga grupa koja nije koristila hipnozu znatno manje – 2.72 kg. Najbolji dokaz je bio izgled učesnika prve i druge grupe kada se uporedio. Gubitak težine hipnozom nije samo privremen, ta težina se održava tokom vremena. Jedan od najefikasnijih rešenja da promenite navike je upravo hipnoza.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

postavite pitanje ili ostavite komentar

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Srodne teme

Erotska hipnoza

Erotska hipnoza

Šta je erotska hipnoza? Erotska hipnoza je upotreba hipnoze za izazivanje određenog seksualnog cilja u nekom obliku ili formi. To uključuje jednu osobu koja vodi drugu osobu u stanje nalik transu koristeći samo svoj glas, a zatim predlaže određene stavove, ponašanja...

Prikrivena hipnoza

Prikrivena hipnoza

Da li ste ikada čuli za prikrivenu ili skrivenu hipnozu? Skrivena ili prikrivena hipnoza je tip hipnoze za koji nikad nećete biti svesni niti ćete  je videti na televiziji. Prikrivena hipnoza je prirodna, po svojoj prirodi nevidljiva. To je tip hipnoze koju koriste...