fbpx

Razlike između hipnoterapije, psihoterapije i psihijatrije

Zakažite svoj termin

Hipnoterapija se znatno razlikuje od psihoterapije i psihijatrije.

Psihoterapija i psihijatrija se bave svesnim umom. Svesni um zahteva bolji pristup u tehničkom smislu. Ovaj pristup oduzima mnogo vremena i oporavak je spor. Većina psihičkih oboljenja, ako ne i sva, zasnivaju se na podsvesnom nivou.

Hipnoterapija je terapija kojom se direktno prodire u srž podsvesnog uma.

Hipnoteapija se u svesnom obliku odvija samo cetvrtinu ukupnog vremena koliko traje cela terapija. Glavni razlog je u tome što je podsvesvni um mnogo moćniji od svesnog uma. Mnogi psihijatri i psiholozi često šalju svoje najteže slučajeve kvalifikovanim hipnoterapeutima.

Psihoterapija funkcioniše tako što se suočava sa problemima i zadacima klijenata pričom, odnosno razgovorom. Posmatra probleme iz više uglova. Ovo pomaže da se pronađu problemi i da se fokusiramo na problem. Ovo je dug i rastegljiv proces. Kao na primer kada započinjete da gradite kuću pa sve počinje od planiranja mesta gde će se kuća graditi pa sve do nabavke materijala i na kraju krečenja.

Psihijatrija je tipičan primer upoznavanja uma sa alternativnom medicinom. Ovakav pristup samo zamaskira problem i da lažnu nadu klijentu da će se stvari same rešiti. Medikamenti koji su namenjeni da se koriste u kraćem vremenskom periodu koriste mnogo duže, jer ne mogu da reše problem jer se problemu pristupa na pogrešan način – preko svesnog uma i fiziologije.

Hipnoterapija se bavi podsvesnim umom.

Pristupe koja ona koristi u lečenju razlikuju se od svega ostalog. Dosta podseća na priču o Trojanskom konju. Otpori kao što su: ,,Ja ne mogu!” , ili ,,Ja neću moći” postoje u svesnom umu. Hipnoterapija jednostavno ih zaobiđe i dolazi do izvora problema. Podsvest je veoma jednostavna i reagovaće samo na jednostavne ideje. Tako da umesto da idete korak po korak prema instrukcijama da gradite kuću, sve ovo će jednostavno biti zamenjeno konceptom odnosno idejom – sagradi kuću. Klijent prihvata sugestije i počinje da gradi kuću. Podsvest ume da bude ,,lenja” i može napraviti neke greške i ako su nemere dobre., tako da pomagajući podsvesnom umu da nađe nove i bolje ideje je jedan od ciljeva hipnoterapije.

Nije neophodno da hipnoterapeut ima znanje o psihologiji ili o nekim drugim naukama koje se bave svesnim pristupom. Hipnoterapija je jedinstvena i ne bi trebalo da se meša sa drugim naukama. Medjutim psiholoska znanja, intuicija, empatija pored poznavanja hipnotičkih tehnika jesu kvalitet koji garantuje uspeh.
Savremen način rešavanja psiholoških problema jeste hipnoterapija.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
REVISK

REVISK

REVISK Revidirana skala za merenje inteligencije dece po principima Vekslera je test koji se odavno koristi u svetu za procenu inteligencije polaznika u školu. Predstavlja veoma važnu komponentu kod procene psihičkih i intelektualnih sposobnosti učenika. Ukazuje na...

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.