Razlike između hipnoterapije, psihoterapije i psihijatrije

Zakažite svoj termin

Hipnoterapija se znatno razlikuje od psihoterapije i psihijatrije.

Psihoterapija i psihijatrija se bave svesnim umom. Svesni um zahteva bolji pristup u tehničkom smislu. Ovaj pristup oduzima mnogo vremena i oporavak je spor. Većina psihičkih oboljenja, ako ne i sva, zasnivaju se na podsvesnom nivou.

Hipnoterapija je terapija kojom se direktno prodire u srž podsvesnog uma.

Hipnoteapija se u svesnom obliku odvija samo cetvrtinu ukupnog vremena koliko traje cela terapija. Glavni razlog je u tome što je podsvesvni um mnogo moćniji od svesnog uma. Mnogi psihijatri i psiholozi često šalju svoje najteže slučajeve kvalifikovanim hipnoterapeutima.

Psihoterapija funkcioniše tako što se suočava sa problemima i zadacima klijenata pričom, odnosno razgovorom. Posmatra probleme iz više uglova. Ovo pomaže da se pronađu problemi i da se fokusiramo na problem. Ovo je dug i rastegljiv proces. Kao na primer kada započinjete da gradite kuću pa sve počinje od planiranja mesta gde će se kuća graditi pa sve do nabavke materijala i na kraju krečenja.

Psihijatrija je tipičan primer upoznavanja uma sa alternativnom medicinom. Ovakav pristup samo zamaskira problem i da lažnu nadu klijentu da će se stvari same rešiti. Medikamenti koji su namenjeni da se koriste u kraćem vremenskom periodu koriste mnogo duže, jer ne mogu da reše problem jer se problemu pristupa na pogrešan način – preko svesnog uma i fiziologije.

Hipnoterapija se bavi podsvesnim umom.

Pristupe koja ona koristi u lečenju razlikuju se od svega ostalog. Dosta podseća na priču o Trojanskom konju. Otpori kao što su: ,,Ja ne mogu!” , ili ,,Ja neću moći” postoje u svesnom umu. Hipnoterapija jednostavno ih zaobiđe i dolazi do izvora problema. Podsvest je veoma jednostavna i reagovaće samo na jednostavne ideje. Tako da umesto da idete korak po korak prema instrukcijama da gradite kuću, sve ovo će jednostavno biti zamenjeno konceptom odnosno idejom – sagradi kuću. Klijent prihvata sugestije i počinje da gradi kuću. Podsvest ume da bude ,,lenja” i može napraviti neke greške i ako su nemere dobre., tako da pomagajući podsvesnom umu da nađe nove i bolje ideje je jedan od ciljeva hipnoterapije.

Nije neophodno da hipnoterapeut ima znanje o psihologiji ili o nekim drugim naukama koje se bave svesnim pristupom. Hipnoterapija je jedinstvena i ne bi trebalo da se meša sa drugim naukama. Medjutim psiholoska znanja, intuicija, empatija pored poznavanja hipnotičkih tehnika jesu kvalitet koji garantuje uspeh.
Savremen način rešavanja psiholoških problema jeste hipnoterapija.

Pretplatite se
Obavesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nema Potrebe Da Više Odlažete. Krenite Svojim Putem Sada.